Ta nätvägen till fortbildning

Fortbildning behöver inte vara krångligt. Med hjälp av öppna nätkurser, mooc, kan du studera på egen hand. Här är åtta populära kurser som kan utveckla dig som lärare.

Illustration: Saga Bergebo/Form Nation

Drömmer du om att studera vid Oxford, Harvard eller Sorbonne? Med hjälp av mooc (massive open online courses) kan det här bli verklighet. Mooc, eller ”öppna nätkurser”, är samlingsbegreppet för den utbildning många universitet erbjuder över internet – och som är öppna för alla.

Föreläsningssalen byts med andra ord ut mot filmade videolektioner och även kursböckerna kommer i digital form. Alla prov och uppgifter rättas automatiskt och gruppdiskussioner sker också över internet. Som regel är själva kurserna gratis, medan ett kurscertifikat kostar några hundralappar.

Det finns tusentals öppna nätkurser och du som lärare har stora möjligheter till kompetensutveckling inom ditt ämnesområde. Det går även att lära sig mer om pedagogik och inlärning. Här är åtta populära kurser.

Lär av hjärnforskarna

Många hjärnforskare försöker ta reda på hur vår inlärning kan förbättras. I en 24 timmar lång kurs från Columbia University får du ta del av forskningsresultaten – och tips om hur du kan använda dem i klassrummet.

The science of learning – what every teacher should know (EDX)

Så sätter du rättvisa betyg

Det finns få öppna nätkurser på svenska, men Skolverket har tagit fram en kurs i betygsättning och bedömning. Under 15 timmar får du som gymnasielärare lära dig mer om regelverket och uppdatera dig om intressant forskning.

Webbkurs om betygsättning (Skolverket)

Ge bättre återkoppling

Att ge eleverna bra återkoppling är både viktigt och svårt. För att hjälpa dig har Skolverket tagit fram en tio timmar lång webbkurs som lär dig mer. Den bygger både på aktuell forskning och gällande regelverk.

Webbkurs om återkoppling till elever (Skolverket)

Trimma era diskussioner

Ibland fungerar diskussionerna i klass­rummet fantastiskt bra – och ibland inte alls. Varför är det så, och hur kan du förbättra dem? I den här kursen på 15 timmar från University of Pennsylvania får du hjälp att ställa bättre frågor. Du får även tips om hur gester och intonation påverkar samtalet.

Understanding classroom interaction (EDX)

Testa Blended learning

Blended learning (blandade lärmiljöer) är ett modeuttryck som handlar om hur man kan kombinera traditionella lektioner med digitala läroverktyg. University of Leeds har tagit fram ett 48 timmar långt utbildningspaket som tränger in på djupet i ämnet. Även amerikanska EDX och Coursera har kurser i Blended learning.

Blended learning essentials (Futurelearn)

Blended: Blended learning with edX (EDX)

Blended learning: Personalizing education for students (Coursera)

Koll på framtiden

Alla öppna webbkurser är inte nyttoinriktade. University of London har skapat en 20-timmarskurs som vill få deltagarna att kritiskt ifrågasätta sin bild av framtidens utbildning.

What future for education? (Coursera)

Skriv bättre texter

Gör mooc dig intresserad av att plugga vidare? I så fall kan du ha nytta av den svenskspråkiga kursen Akademiskt skrivande från Lunds universitet. Som namnet skvallrar om är det här en kurs där du lär dig hur man skriver i den akademiska världen.

Akademiskt skrivande (Coursera)

Tre kurser om ditt ämne

Brittiska Futurelearn har många ämnesinriktade kurser. Språklärare kan exempelvis lära sig mer om språkets roll i samhället och lärare i samhällsorienterade ämnen kan få tips om hur man tar hjälp av museerna i undervisningen. På samma sätt kan den som undervisar i exempelvis naturkunskap och matematik få hjälp att intressera eleverna för det som på engelska kallas för STEM (science, technology, engineering and mathematics).

Introduction to applied linguistics and TESOL (Futurelearn)

The museum as a site and source for learning (Futurelearn)

Inspiring young people in STEM (Futurelearn)

HÄR HITTAR DU KURSERNA

De öppna nätkurser (mooc) vi nämner här finns hos tre engelskspråkiga portaler – eller hos svenska Skolverket. För att komma i gång surfar du till rätt sajt och söker efter kursens namn. Du kan även bläddra via kategorier och ämnesområden.

Coursera (coursera.org)

EDX (edx.org)

Future Learn (futurelearn.com)

Skolverket (skolverket.se/skolutveckling/kompetensutveckling)

 

Informationen är hämtad från tidningen Gymnasiet: https://tidningengymnasiet.se/ta-natvagen-till-fortbildning/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s