När IKT-ansvariga från förskolan träffades började vi med att testa det nya multimediapaketet som alla förskolor har fått. Pedagogerna delade med sig av hur de börjat använda webbkameran, projektorn och appletvn med barnen. Vi tittade även på hur det fungerar rent tekniskt.
I webbkameran finns olika ‘filter’ man kan välja, ex disko så man kan få en härlig diskofredag. Eller en spiral så att bilden upprepas som en spiral. Barnen tycker detta är jätteroligt och spännande när de ser sig själva förändras och få olika former vilket inspirerar dem till att röra sig, hoppa, snurra, dansa och lägga sig på golvet.
Det ska bli spännande att se hur det kommer utveckla sig.
Ett boktips för att använda mediapedagogiken mer är:
”Mediapedagogik på barns villkor” – Ulla-Karin Lundgren Öhman
Teach Meet
Vi fortsätter att dela med oss.
På hemsidan Lärarkvällar kan man lyssna på många intressanta föreläsningar för både förskola och skola. Man kan lyssna live eller välja att lyssna senare.
Pedagogiska kullerbyttan är en blogg som drivs av förskoleläraren Linda Linder. Hon gör många intressanta inlägg där hon presenterar sina tankar.
Här är två intressanta filmklipp från förskolor.
Först från Friarelyckasn förskola som jobber med Projekterande arbetssätt med Postkonstruktionistiska teorier.
Vilket innebär att Kunskap är inte något absolut sant, utan föränderligt och skapas mellan människor i olika sammanhang, mellan material och miljö. Miljö har stor betydelse för hur vi lär, hur vi blir i olika sammanhang och vi har ett ansvar i förskolan hur vi iscensätter olika miljöer och material. Lärandet ses som rhitsomatiskt.
Den andra är från Brännekulla förskola och handlar om Systematiskt kvalitetsarbete på Förskoleavdelningen Viggen, Västra Hisingen: ”Pedagogiska syften med alla aktiviteter”
Ulrika Bryngelsson tipsar om qr-koder som man kan använda på ett smart och roligt sätt med barnen, framförallt finns det många vinster med att använda qr-koder utomhus. Se filmen som beskriver hur du kan göra.
Patrik Finn, utvecklingsledare berättar om programmet Scratch Junior som man kan använda för att kommma igång med programmering på ett roligt sätt med barnen.
Scratch Junior inns även som app för iPad.
Här är en film som kort visar hur man kan komma igång med Scratch Jr.
Robert tipsar om två bra fotoredigerigsappar:
Snap Seed (gratis) där man kan redigera och annat kul.
Aviary – app är oxå en bildredigeringsapp.
Unikum
Nu har förskolorna börjat använda den nya samtalsmallen och det är mycket positivt eftersom det ofta har blivit ett mer givande samtal kring barnets lärande och utveckling. Många börjar upptäcka fördelen med att göra lärloggsinlägg kontinuerligt som sedan kan användas som underlag i samtalet, vilket underlättar arbetet. Ibland är det ett dilemma att kunna dokumentera med bild, film eller text samtidigt som det händer. Några berättar om att barnen ibland hjälper till med dokumentationen vilket både underlätta och är ett lärande för barnet.
HETT från BETT
Robert Nordberg och Cecilia Manfredsson berättar om resan till BETT och The Network Expericence.
Slutligen en guldgruva med material:
UR play