Hett på BETT2015

Här är några tankar från BETTshow2015 och The Network experience .Skärmavbild 2015-01-30 kl. 15.21.49

BETT

Bett Show är ett världsledande event kring lärande och digital teknik som sammanför inspiration och innovation inom utbildningområdet. BETTshow är på Excel utanför London. Flera föreläsningar kommer publiceras på deras hemsida och Youtube så man kan lyssna när som helst. http://www.bettshow.com/Content/Bett-2015-Video-Gallery

När BETT började för många år sedan var det en liten mässa med några få företag som utställare. Det har förändrats efterhand och det finns fler och fler intressanta föreläsningar att gå på. Både i en stor föreläsningsarena, samt olika seminarierum, samt i många  montrar. Det har även skett en utveckling när det gäller utställarna. Numera kan det även vara skolor, kommuner, länder och organisationer som har en plats på mässan, och inte bara företag.

Trender på mässan i år var:

1. Programmering

Det fanns massvis med olika möjligheter där elever och lärare kan jobba med teknik och programmering- genom att få robotar att röra sig på många olika sätt. Just ”programming och robotics” finns med i den spaning som Horizon Report (se nedan) gjort för trender i skandinavisk utbildning. Programmering lyfts mer och mer fram som ett ämne/språk som vi behöver kunna idag och i framtiden. England och Finland är några exempel på länder som har ”Computing” som ämne.

Programmering en nyckelpiga

Programmera en nyckelpiga

2. Digitalt möter analogt

Många visade hur man kan kombinerar analoga tekniker med digitala för att berika lärandet. ett exempel var ett ” gammaldags” (eller ska jag säga hypermodernt…) brädspel där spelarna genom att samarbeta och vara strategiska skulle bebygga en ö. För att  sedan koppla in sin 3D-skrivare för att printa ut och och bygga upp civilisationen, här kombinerade de även med speltänket ”gamefication”.

Ett annat exempel var där eleverna går in i ett rum med projicerade bilder på både väggar och golv och kan interagera med bilderna.

IMG_3630

Digitala rum

Spännande teknik med Bird 

”Äg rummet” med Bluetoothstyrning ,via fingret kan du styra dokument och bilder på olika  underlag, lite Science Fiction och svårt att förstå, men spännande. Se mer hur det fungerar på filmen.

IMG_3615

Bird

Film

Skandinavia@BETT2015 

På BETT har det blivit mer fokus på Skandinavien och i år fanns det en ” Skandinavisk dag” som man kunde anmäla sig till och få lyssna på olika föreläsningar och även kunna delta i ”guidningar” på mässan som DIU (Datorn i Utbildningen) arrangerade. Det har utvecklat sig så eftersom de skandinaviska ländernas skolsystem och skolutveckling har mer gemensamt med varandra än vad vi har med englands. Det finns även mer samarbete mellan de skandinaviska länderna och BETTmässan är den ‘skoliktmässan’ som samlar flest pedagoger och skolutvecklare och skolledare från skandinavien.

Läs mer på: Skandinavia@BETT2015

Horizon report Scandinavia

Här presenterades för första gången den nya rapporten ”Horizon report Scandinavia” , där 60 experter från Skandinavian, NMC (New Media Consortium) har identifierat trender, utmaningar och teknologier som tagit fram i sin rapport Horizon Report Scandinavia som presenterades ihop med Datorn i Utbildningen. Här är en bild som sammanfattar resultaten. På Omvärldsbloggen finns en beskrivning av rapporten och hela rapporten finns via den här 2014-nmc-horizon-report-eu-en_online2

NMC

Trender:

Snabba, 1-2 år

  • Utveckling av digitala tester
  • Förändring av lärarrollen
  • Elever förflyttas från konsumenter till att blir mer producenter och skapare

ex, BOYD, Molnbaserat lärande, Flippat klassrum, Spel och Lärande

Mellan, 3-4 år

  • Delakulturen och spridning av digitalt material och möjligheter
  • Omdefiniering av hur skolor fungerar, paradigmskifte
  • Ökning av digitaltbaserat lärande och bedömning

ex, lärande analytics, Makerspace, Öppna lärresurser, Sociala nätverk

Långsiktigt, 5+

  • Olika professioner inom skolan
  • Ökning av ”Hybrid learning designs”,
  • Förändring av den egna datorn,

ex, Internet som bas, Robotics och programmering, Tal-tal översättning, bärbar teknologi

Utmaningar

Enkla

  • Skapa autentiska lärande situationer
  • Integrera digital kompetens i lärarutbildningen
  • Digital kompetens

Svåra

  • Blandning av formellt och informellt lärande
  • Implementera kuskap och framgångar från övriga samhället
  • Integrera med individbaserat lärande

Mycket svåra, ‘wicked’

  • Skapa system, policy  för synergieffekter för lärandet.
  • Relevant lärande
  • Ökande av innovativt lärande

Intervju med Samantha Becker och Dr. Larry Johnson from diu redaktion on Vimeo.

The Network Experience
Skärmavbild 2015-01-30 kl. 15.19.05

Det som är otroligt givande med den här resan är nätverkandet. Att få ta del av andras erfarenheter, samt att få dela med sig. Det finns så mycket att lära och att utveckla och utmana sina tankar genom diskussioner med andra. Lineducation som arrangerade resan vi åkte med organiserade och skapade möjligheter till nätverkande. Det var också många inspirerande talare. Det som lyftes fram i år var betydelsen av nätverkandet, både i det fysiska mötet och digitalt på sociala medier. Sen handlade det om framtidens lärande och att det handlar inte om tekniken egentligen utan vad den möjliggör och vilka förändringar det innebär och hur vi behöver förhålla oss till det. Som när förändringen sker hela tiden behöver vi lära tillsammans och att man som lärare inte hinner lära sig nya saker innan man möter eleverna utan behöver lära sig tillsammans, att det är ett gemensamt livslångt lärande.

Mer information från Lins Network Experience finns på Lineducations hemsida:http://lineducation.se/lin/bett/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s