Jag hade förmånen att få lyssna till Martin Lackéus, forskare på Chalmers Tekniska Högskola , entreprenöriellt lärande. Han beskrev problematiken och konflikten inom utbildning och lärande mellan med de olika sidorna av de mätbara och det omätbara. Konflikten mellan OECD + politiker och den testfokuserade utbildningen och forskare och lärare i en projektbaserad ”flumskola”.
Martin har forskat på hur det går att mäta det omätbara och det visar sig hur stor betydelse känslor har.Martin lyfte även fram något intressant kring motivation och vad som är motivationshöjande, se citat nedan.
Den altruistiska paradoxen*
Vi blir mer motiverade av att skapa värde för andra idag,
än av att skapa värde för oss själva i en avlägsen framtid
Genom att låta studenter agera på frågan:
“För vem är denna kunskap värdefull – idag?
kan man frigöra höga nivåer av motivation, vilket ger bränsle åt lärandet
I stället för att säga:” Detta har du nytta av om 15 år”
Han tillsammans med en grupp har arbetat fram ett webbverktyg och en app där man kan få syn på hur eleverna upplever, alltså deras känslor vid olika aktiviteter och lärande situationer. Appen LoopMe är fortfarande under utveckling men finns att ladda ner på appstore redan nu. Man måste också registera sig på webbsidan: loopme.se
Det här var verkligen mycket intressant!
För att läsa mer om Martin Lackesu, hans bakgrund, forskning och arbete nu kan man klicka på länken nedan.
Martin Lackeus 141002 – handouts
Det finns också en youtube film med föreläsning på engelska kopplat till informationen ovan.
Verkar ha varit en mycket intressant föreläsning och föreläsare! Kanske en person vi kunde bjuda hit för att föreläsa för alla pedagoger i kommunen?
Ja, vi funderar på det.