Flippad bedömning genom anteckningar(annotations) i YouTubefilmklipp för att ge respons direkt kopplad till det elever gjort.
Ljudinspelning och Podcast ger respons från många och ‘riktig’ feedback till elever och läraren får syn på många förmågor. Lärare tillsammans med elever gör programmen ”Historiepratarna” som man kan läsa om och lyssna på via deras blogg: http://www.historiepratarna.moobis.se
För enklare ljudinspelning kan man använda apparna Voice Recorder och Soundcloud, man kan även använda röstinspelning i Garageband.
Responsverktyg som kan användas för att undersöka nuläget, men också under vägens gång, samt om man förstått vad det handlar om. Exit notes är ett annat ord för att snabbt utvärdera något.
Här är några exempel på webbsidor som kan användas som responsverktyg:
Gå gärna in och fyll i under rubriken Favoritappar… eller genom webbsidan http://www.answergarden.ch/85214
Idag: http://www.todaysmeet.com/omeet5mars2014
Socrative.com, socrative finns även som app, en för lärare och en för studenter. Här kan man skapa olika sorts frågor, men det finns även några färdiga frågor som kan användas som utvärdering, så kallad ”Exit Ticket”.
På Google drive kan man enkelt skapa formulär/enkäter för att få en snabb överblick på svaren på frågorna.
Elevrespons och kamratbedömning kan också göras i Google drive genom att dela dokument och välja att bjuda in för att kommentera.
Webbpublicering som exempelvis bloggar är en annan möjlighet för elever att synliggöra deras lärande och utveckling och få respons från olika personer och delar av världen. När man har flera olika mottagare och det blir ”på riktigt” så engagerar och motiverar det eleverna.
I Öckerö kommun håller vi på att bygga upp ett nätverk av bloggar genom verktyget WordPress, vilket innebär att du får en blogg med en adress som är kopplad till kommunen och fri från reklam. Detta arbete är i startgroparna och Förstelärarna har fått börja med sina, men efterhand ska fler och fler få börja. Tanken är att vi ska kunna erbjuda både pedagoger, elever och grupper/klasser möjlighet att starta bloggar genom kommunen. Startsidan för de pedagogiska bloggarna i kommunen är http://pedagog.ockero.se och Förstelärarnas bloggadress är http://pedagog.ockero.se/forstelarare
Fanns det något nytt för dig att testa? Vad är ditt nästa steg?
Testa imorgon och öva, öva, öva!!!