För en del kanske det känns så här…
Men för de flesta av våra barn är det kanske så här…
För att möta och lära barn och ungdomar idag och i framtiden behöver vi jobba på andra sätt och använda tekniken för att utveckla pedagogiken.
Här har vi tagit hjälp av SAMR-modellen för att omdefiniera och synligöra hur användandet av tekniken kan utvecklas från att tekniken bara ersätter det man gjort tidigare till att förändra och skapa uppgifter och meningsfulla sammanhang som inte går att göra utan tekink (Omdefiniering).
Vi diskuterar även paradigmskiftet inom lärandet som Ken Robinson beskriver…
Tekniken ska vara en naturlig del i lärandet:
Vad har hänt rent tekniskt:
Alla pedagoger från förskoleklass till åk 9 har fått varsin iPad.
Alla 7:or och 8:or har varsin iPad
I åk 1 och 4 har vi precis delat ut en iPad på två elever.
Nästan alla klassrum är utrustade med en projektor och det finns ca 25 multimediaklassrum. Multimediaklassrum innebär att det även finns interaktivitet i projektorn eller tavlan, samt högtalarsystem och appleTV (för att koppla upp iPaden trådlöst, utan sladdar).
Alla får basapparna: Pages (ordbehandlingsprogram liknande Word), Keynote (Presentationsprogram liknande PowerPoint) och iMovie (för att skapa filmer)
Utökad tillgång till trådlöst nät.
Pedagogiskt:
Skolledarna går före, visar vägen och inspirerar.
Det finns många roliga och lärorika appar. En mycket populär app är iMovie som används av många. Elever får till exempel i uppgift att lämna in ett arbete som en film istället för ett textdokument. Många använder iMovie för att filma och skapa olika filmer. Elever blir mer och mer producenter än konsumenter av kunskap. Lärare använder iMovie för att exempelvis inspirera, göra instruktioner och korta föreläsningar.
”Flippat klassrum” är ett begrepp och arbetssätt som flertalet lärare börjat använda sig av. Det innebär till exempel att man spelar in instruktionen eller föreläsningen och så får elever möjlighet att förbereda sig genom att titta på det hemma. Sen kan man ägna tiden i klassrummet till diskussioner eller uppgifter där man samarbetar eller kan behöva hjälp med.
Exempel från Frans Hansson, SO-lärare på Bratteberg,
https://iktockero.com/2012/12/17/flippat-klassrum-pa-ockero/
och Erik Johansson, lärare på Bergagård
https://www.youtube.com/watch?v=9fgmAo57RbY
En del har börjat använda bloggar för att kunna arbeta på ett nytt sätt.
Exempel från Hedensskola http://readforlife.se/och ”Fredagar med P & B” http://futureisland.wordpress.com/
TeachMeet och ”Sharing is caring”. Att dela med sig är något vi satsar mycket på. När det finns tillfälle delar vi med oss av våra erfarenheter till varandra. På internet delar väldigt många lärare med sig av sina filmer, arbeten, lektioner och erfarenheter mm.
O:meet – gemensamma kompetensutvecklingsdagar med både inspiration från föreläsare och valbara workshops av ‘lokala förmågor’