Icke-kognitiva kompetenser viktigare än vi tror!

Amerikanske forskaren Henry M Levin  skiljer mellan ”kognitiva” och ”icke-kognitiva” kompetenser och förmågor. ”Kognitiva kompetenser är resonemangs- eller förnuftsbaserade medan de icke-kognitiva innefattar motivation, beteende och attityder, dvs. socialt-emotionella faktorer.” Några intressanta aspekter som Levin kommit fram till genom sin forskning är hur betydelsefulla de icke-kognitiva kompetenserna är både för att ta till sig de kognitiva kompetenserna, samt för hur väl man ‘lyckas’ och trivs med sitt liv. Ett annat intressant resultat som kan få omfattande konsekvenser för upplägget av skolans undervisning var att bäst resultat med kognitiva kompetenser blev det om man tränade dessa i år 6-9 och de icke-kognitiva i äldre åldrar.

Ett dilemma är  när kunskapstester som PISA där Sverige halkat ner lyfts fram. I PISA testerna är det mestadels kognitiva faktorer mäts och man lägger mycket fokus på detta. Givetvis är det viktigt med de kognitiva kompetenser, men som forskning är det inte endast dessa som är viktiga för hur väl man lyckas i arbetslivet idag och i framtiden kommer det inte räcker med dessa utan de icke-kognitiva är mycket viktigta. Det som kan ses som positivt är att om man även satsar på de icke-kognitiva kompetensen så förstärks ju även de kognitiva kompetenserna.

Några andra ”The Big Five”

Vilka kompetenser är det då som är viktiga? Enligt Levin så har man i åtminstone 20 år varit enig om att det är fem faktorer som är allra viktigast. Dessa så kallade Big Five är:

  • öppen – att vara uppfinningsrik och nyfiken i motsats till att vara försiktig
  • samvetsgrann – att vara effektiv och organiserad i motsats till lättsam och vårdslös
  • utåtriktad – att vara lättillgänglig och energisk i motsats till reserverad och enstörig
  • behaglig – vänlig och medkännande i motsats till kall och ovänlig
  • neurotisk – känslig och nervös i motsats till säker och trygg

Läs mer på Jan Hyléns blogg, janhylen.se.

De icke-kognitiva förmågorna är inte lika lätta att mäta, men det finns en annan intessant  lista eller ligatabell som den inspirerande brittiska föreläsaren Richard Gerver tar upp i sin föreläsning på Lidköpings Universitet, listan heter GEDI. Här tittar man på innovation och entreprenörskap och hur står sig Sverige då i förhållande till resten av världen? Jo, här ligger vi två, näst efter USA!

Många av Richard Gervers föreläsningar handlar bland annat om lärande, kreativitet, innovation och hitta det man verkligen tycker om att  göra.

Här är ett urval av några intressanta YouTubeklipp/filmer med Richard Gerver:

 

Från UR-play finns en längre föreläsning med Richard Gerver om

”Att leda in i det okända”

http://urplay.se/Produkter/174592-UR-Samtiden-Skolans-drivkrafter-Att-leda-in-i-det-okanda

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s