Digitala responsenheter – hur elever kan lära av varandra, Mötesplats skola 2012

Daniel Barker, fysiklärare och känd som läraren som arbetar med ”The flipped classroom”  höll i flera seminarier på Mötesplats skola.

Ett av seminarierna handlade om Digitala responsenheter – hur elever lär av varandra. Ett annat ord som används för Digitala responsenheter är Mentometrar. Det finns en gratis internettjänst för detta,  https://www.mentimeter.com/

Han visar på möjligheter att få syn på lärandet och hitta den nivån eleverna befinner sig på. Eleverna uppmuntras också att dela med sig av de kunskaper de har genom att diskutera resultaten med varandra. Daniel poängterade något mycket tänkvärt, ”Det är inte vad jag som lärare gör i klassrummet som är det viktiga, utan vad eleverna gör.”

Andra begrepp i sammanhanget är ”Peer Instructions”, som är en metod skapad av Eric Mazur för att göra föreläsningar mer interaktiva och eleverna mer delaktiga. Genom genomtänkta frågeställningar får man fram information om elevers kunskaper och kan även utmana dem i deras tänk.

 

Daniel använder sig av Eric Mazurs bok ”Peer Instructions” för att få eleverna att kunna applicera och använda sin nya kunskap i  ett nytt sammanhang.

Du kan läsa mer på Daniels blogg.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s